A gluténérzékenységről

A gliadin a glutén olyan fehérjekomponense, mely a következő 4 gabonafélében található: árpa, rozs, búza, zab. Ezek táplálkozásba való bevezetése után némi lappangási idő elteltével jelentkezhetnek a tünetek: a súlygyarapodás csökken, gyakori, nagy tömegű, zsíros székletürítés, puffadt has, hasfájás, áttetsző fehér bőr, sovány végtagok, rossz közérzet. A gluténérzékenység öröklődhet is, így ha a családban már előfordult, jobban kell ügyelni a baba táplálására. A lisztérzékenység (coeliakia) kezelésének alapja a gluténmentes diéta, melyet egész életen keresztül be kell tartania. A táplálkozástudományi szakemberek azt tanácsolják, hogy a hozzátáplálás kezdetén gluténmentes ételeket kínáljunk a babának. Ha gluténtartalmú étel hatására érzékenység lép fel, akkor mindenképpen keresse fel gyermekorvosát! A legújabb szakmai állásfoglalások szerint a nem kizárólag anyatejjel táplált babák legkorábban kb. 4-5 hónapos kortól fogyaszthatnak gluténtartalmú táplálékot. A Kecskeméti Gabonás gyümölcsökkel fokozatosan be lehet vezetni a gluténtartalmú ételeket a baba étrendjébe.

Vissza <<