A tehéntejről

A tehéntejben található több mint 25 féle fehérje közül 5-nek van allergizáló hatása. A családi anamnézis és a helytelen táplálkozás következtében ezek az allergizáló fehérjék tehéntej-érzékenységet válthatnak ki.
A tünetek rövid időn belül jelentkeznek: az étel elutasítása, hányás, vontatott súlygyarapodás, visszatérő légúti fertőzések, láz nélküli köhögés, bőrtünetek. A tehéntejfehérje-túlérzékenység 70-80%-ban 2 éves korra megszűnik, a többi esetben ez az allergia egész életre szól. Fontos a megelőzés, melynek legoptimálisabb formája a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás.
Miért ne adjunk tehéntejet gyermekünknek?
- A tehéntejfehérje túlnyomórészt kazein (ami az anyatejben 1/3-a az összes fehérje tartalomnak), ezért a tehéntej emésztése lényegesen nehezebb, mint az anyatejé.
- A tehéntej fehérjéiből több salakanyag képződik, és ennek kiválasztása a csecsemő veséjét megterheli.
- A tehéntej szénhidrátjának nincs idegrendszer-kialakulást elősegítő szerepe.
- A tehéntejben található zsír kevesebb telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint az anyatej. A baba egészséges fejlődéséhez az anyatej összetétele a legmegfelelőbb.
- Az ásványi anyagok közül nátriumból háromszor, foszforból hatszor annyi található a tehéntejben, mint az anyatejben.

Vissza <<